2008. június 29., vasárnap

Állandó fogszabályozó 13 évesen?

Mai "újság":

A hazai tinik rémálma, hogy feltegyék nekik a ragasztott fém fogszabályzóikat, mert itt leginkább csak kicsúfolják őket azok, akik 10-15 év múlva hasonlóan fogszabályzót fognak kapni - vagy annak hiányát szenvedik meg.

A téma aktualitása: unokaöcsémnek is állandó fogszabályzója lesz.

Miért, miért most, és miért lesz neki később jó?

A fogai nem férnek el az állkapcsában. Eddig éjszakait hordott, de annyira gyorsan változik a szája, hogy a fogszabályozó-orvosa azt mondta, itt állandóra lesz szükség.

A kezelése húzásból és a készülék használatából áll majd. Azzal, hogy most kihúzzák a fogát, egy csomó kellemetlenséget spórol meg magának a jövőben.

Például lehet, hogy kihúznák később, de a fogai még inkább kuszák lesznek, ami kényelmetlenebb beavatkozással jár, hogy kihúzzák a fogát.

Az is lehet, hogy a nehezebb tisztítás miatt hamarabb romlani kezdenek a fogai.

Vagy csak egyszerűen elkezdi zavarni ez az állapot akkor, mikor már drágán és körülményesen tudja megcsináltatni azt, amit fiatalon némi önfegyelemmel és vagánysággal kijavíthatott volna.

Szóval minél előbb elkezded, annál szebben és könnyebben alakul át az optimális formára a fogsorod!

Nemsokára újra jelentkezem saját hírekkel :) Várlak vissza!

2008. június 23., hétfő

Aktív vagyok még mindig!

A fenti kijelentés természetesen arra utal, hogy a fogaim ismét erőteljes mozgásba lendültek! Az első hat fogam felül ismét a "régi", vagyis izegnek-mozognak, fészkelődnek, mocorognak, alaphelyzetben kicsi szúró fájdalmat érzek, és fogmosásnál fájnak (mert éppen a "cápaharapásból" jön kifelé a jobb felső egyes, és a bal felső szemfogam lejjebb mozdult).

Ilyenkor, amikor kifejezetten érzem a változást a számban, nem is szoktam a fogaimat terhelni, illetve amúgy sem, elég nekik, hogy vízszintesen nyomást fejt ki rájuk a szerkezet. Reszelt gyümölcsök, hátul rágás és nagyon gyors fogmosás - túlélési tippem Azokra a napokra, mikor nem fogsz felhőtlenül beleharapni egy szendvicsbe.

2008. június 18., szerda

Téged miért érdekel a fogszabályozás?

Legyünk interaktívak!

Oszd meg velünk, ha már nagyon várod vagy nagyon nem, és azt is, hogy milyen tapasztalataid vannak :) Minden hozzászólást örömmel és szeretettel fogadok minden Olvasóm nevében is!

Kérdésekre is válaszolok :) Szavazz és mesélj!

2008. június 17., kedd

A megszokás hatalma

Nagyon jó ez a fogszabályzó, csak dicsérni tudom - és persze az orvosomat is!

Már két hete van fenn és semmi panaszom nincsen vele, nem kell viaszozni sem, csak étkezés után megmosni, tisztán tartani. Mivel nem is eszem sokszor egy nap, nem nassolok, nincs gondom ezzel sem.

Jut eszembe, étkezés: a rágcsálás már könnyen megy, de harapni továbbra is tilos - és az is marad, hacsak nem akarom, hogy esetleg letörjön a ragasztás.

Kíváncsi vagyok, mi változik még a számban a következő másfél hónapban, mivel csak jövő hónap 30-án jutok újra a Doktornő keze közé. Mindenesetre egyre jobban érzem magam fogszabályzóval, látszik, hogy a felső szabályozása befolyásolja az alsót is. Mikor feltették az ívet, aztán a gyűrűket, nem ért össze az egész fogsorom, mert annyira széjjelálltak a fogaim (mivel nagyobb lett között a rés) - és most már teljesen jól tudok rágni! :) Szóval rendesen zárnak a fogaim, és még alul egyáltalán semmilyen szerkezet nincs fenn.

Valószínűleg nemcsak a jó, de a rossz irányba is el tud mozdulni egyik fogsorunk a másik hatására. Na de erről már értekezni is fogok szakavatott orvosokkal is.

2008. június 13., péntek

Vadító lyukacskák

Nos, az alakulás most egy picit leállt látszólag. Se fájás, se semmi, illetve egy pici bosszankodás. Gyakorlatilag nem teljesen illeszkedik a fogsorom, ezért sosincs csukva a szám. Bónuszrosszként a fogaim között kialakult résbe mindig beakad a nyelvem. Utóbbi nem nagyon fog előfordulni Veled, hacsak nincs letörve a fogad - hát nekem le van egy picit, és ez sérti fel a nyelvem.

Alul is mozgolódás van, de nem érzem úgy, hogy jó irányba. Remélem, felteszik az első aktiváláskor az alsó breketteket is, illetve gyorsan azután. :o)

Blogfejlesztés napokon belül, addig is tarts velem a fogszabályzás rejtelmeibe!
Rita

Mai tippem: Ha akadna ilyen gonosz kis lukacska, ami zavarja a nyugalmadat, akkor tömd bele a fogszabályzó-viaszt - mondtam, hogy megéri erre beruházni :) Amióta felkerültek a hátsó gyűrűk, elöl már nem is kell feltennem ezt a viaszt, csak hátul. Ez végül is jó dolog, hogy elöl már megszokta a bőröm, de esztétikai megfontolásból fém brekettekre szintén érdemes feltenni a viaszt, mert tompítja a csillogást és enyhíti a különbséget a fog és a brekett színe között. Esetleg ha száraz a szád, akkor is jól jöhet. Tartósabb fennmaradásért az orvosok száraz felületre feltevést javasolnak, nyári extra tippem pedig a hideg víz! Nekem bevált 16 órán át, amikor csak öblögettem. Természetesen evéshez le kell venni, akkor meleg vízzel öblögess és nyomkodd rá a rudat - ettől meglazul vagy rá is tapad a rúdra.

2008. június 11., szerda

Evés helyett már csak táplálkozás

Amikor felrakták a fogszabályzót, csak azt hittem, hogy majd tudok én enni, csak lassabban vagy nehezebben. Az evés - mint élvezeti forrás - megszűnt számomra létezni. Mostantól leginkább csak táplálkozom, mert a sok fogmosás árt, na meg persze minek enni, ha nem annyira hiányzik? :) Kész fogyókúra, nem értem, eddig miért nem vezették be ezt a köztudatba :D

Más is történt az elmúlt napokban, amiért kicsit késett a bejegyzés. Egyrészt hétfőn elmentem bulizni, aminek csak annyi vonatkozása van, hogy csak fél liter hideg ásványvizet ittam, és ezzel este hattól reggel tízig evés nélkül fennmaradt a viaszka hibátlanul. Nem egészen két nap alatt teljesen rendbejött a viasz segítségével a szájbelsőm, úgyhogy mindenkinek nagyon jó szívvel tudom ajánlani, hogy szerezzen be belőle és használja is sokat!

A másrészt illetőleg azt hittem, nem lehet rosszabb, mint hogy az egyik kiálló ívvég böködi a szájam belsejét hátul, de... tévedtem :) Nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik az elmondásom alapján, csak picit nyafogós vagyok most, mert rosszul lettem a gyűrű felrakásánál.

Szóval ünnepélyesen bejelentem: ma a szeparációs pöcköket felváltotta a gyűrű, amibe az ív vége került bele, így most nem az ív böködi a számat, hanem maga a gyűrű. Aki még nem látta volna, az nemsokára megcsodálhatja közelin az összes pöcökséget, amit a számban felülre elhelyeztek, mert felteszek egy kommentált galériát a saját változásaimról.

Ez, ha jól számolom, a hatodik napom az ívecskémmel, úgyhogy ideje elkezdeni pár dologról írnom, úgymint miért jó a fogszabályzó mellett dönteni, hogyan lehet túlélni ezt az időszakot, és egyéb hasznosságok :) Nemsokára e célból hírlevél is lesz, hogy minden fontos dolog a postaládádban lapuljon, ami nem rólam és a fogszabályzómról, hanem kifejezetten Rólad szól!

Rita

2008. június 9., hétfő

Hihetetlen mozgások

Nem tudom, miért, de elég jól reagál a kezelésre a felső fogsorom. Az ív még inkább egyenesedett, elöl pedig a problémás fogam mellett lett egy rés. Mostanában azzal szórakozom, hogy bedugdosom oda a nyelvem, már úgysem lesz sokáig alkalmam rá :D

A mai nap másik nagy eseménye, hogy már nagyjából tudok rágni hátul, kaptam fogszabályzó-viaszt, illetve hogy már nem fájnak a fogaim, miközben mosom őket.

A viasszal tényleg sokkal jobb a helyzet, mindenkinek ajánlom, aki eddig nem szerzett volna be, hogy amilyen gyorsan csak lehet, tegye fel a bogyókat a brekettekre! Kicsit javít a fém kinézetén, ha nem vagy metálszerető, illetve szuperül elfedi a lyukakat. Evéshez persze le kell venni, de a táplálkozás veszélye nem fenyeget nagyon, mióta fennvan :D Az ember számára ilyenkor derül ki, mennyit is enne, ha nem kívánna meg állandóan valami nasit: fájdalmak közepette vagy csak kényelmetlenségekből kifolyólag minimálisra csökkentettem az evések számát, és nem is olyan rossz ez így. Olvastam valahol, hogy az éhségérzet lehet szomjúság jele is, ami a napokban tényleg igazolódni látszik.

A gyorsabb eredményekhez az a taktikám, hogy nem eszem szilárdat, illetve ha igen, minimálisat, nehogy letörjön valamelyik brekett illetve valószínűleg könnyebben regenerálódik a fogsorom, ha nem teszem ki másik irányból is nyomásnak, mint ahonnan a fogszabályzó irányítja.

Képek ma este jönnek, így meg lehet figyelni azt is, hogy a fogszabályzó-viasz hogy mutat a gumik és a fém fölött. A mai történések egészen pozitívak, kíváncsi vagyok, mit fog szólni a doktornő szerdán :)

2008. június 8., vasárnap

Jókor jut eszembe elkezdeni...

Most írhatom a kisregényt arról, miért is volt olyan fontos, hogy fogszabályoztassam magam százezrekért 20 évesen, meg hogy miért színes gumis fém és nem porcelán, satöbbi... De ezek úgyis kiderülnek mindjárt.

6 éves korom óta fogszabályzón éltem, 14 évesen Hollywoodba is elvihettek volna a fogsorommal, annyira jól sikerült az orvosom keze munkája és persze az én kitartásom párosítása. (a két dolog, aminél többre-kevesebbre nincs szükség, ez pontosan elég a sikerhez fogbirizgálásban) Éveken át hordtam büszkén a mosolyomat, mígnem...

...17 évesen elkezdtem szájsebészetre járni, mert kinőttek illetve éppen nem nőttek ki bölcsességfogaim. Erre figyelj oda, mert el tudnak rontani többéves fogszabályzási munkát.

Akkor kell kivenni bölcsességfogat, ha nem bújik ki, ha tasak van mellette, vagy ha túllóg a többin. Na nekem ez mind megvolt, és tudtam, hogy már eléggé szétnyomták a nagyfiúk az első fogaimat, úgyhogy mindenkit kidobáltunk, aki nem kellett. Érzésre akkor kezdett nem rendben lenni a dolog, mikor elkezdte a nyelvemet karistolni a bal alsó egyesem, a bal felső egyeske pedig befelé kezdett vándorolni az egyik oldalával és nagyon szabálytalanra kopott le az éle.

Röviden ennyit az előzményekről, nálam a bölcsességfogak kavartak be az előzőleg tökéletes fogszabályzásomba. Mesélek később arról is, hogy hol mit tudtam intézni és milyen tapasztalattal, de akkor most már térjünk a lényegre, vagyis a péntekre!

Pénteken elmentem a rendelőbe feltetetni életem első ragasztott, állandó fogszabályzóját. Régi orvosom előkészített lelkileg, megegyeztünk, hogy fém lesz, hogy milyen színű gumit kérek, meg hogy milyen mintában, aztán fekvés, kapirgálás-matatás (brekettek ragasztása), UV-fény, szóval eddig minden simán ment.

Utána jött egy kis feszegetés, hogy felmenjen a gyűrű a nagyobb fogaimra, ami nem sikerült. Szeparációt kellett csinálni, mert teljesen egymáshoz simulnak a fogaim. Ez kis fém ékeket jelent pár napra a fogak közé, és ennél volt az, hogy majdnem elájultam, tulajdonképpen ez fájt a legjobban, semmi más különöset nem éreztem, a nyomást, szorítást sem.

Ezután felhelyezte az ívet és a végét hagyta kikandikálni, mert szerdára tágul ki annyira a fogak közti rés, hogy be tudja fejezni a felső fogsoromat.

Az alsó majd később jön, úgy láttam, kb. 2-3 hónap van hátra. Szép kis munka lesz, de ha van fogszabályzód vagy csak lesz/kellene, maradj velem, minden praktikáról és lépésről beszámolok ebben a blogban, hogy Te is merd vállalni ezt a szépészeti és egészségügyi beavatkozást és jól is érezd magad!

Nemsokára mutatok képet, mennyit javult a helyzet a számban, mióta fenn van a szerkezet. Elképesztő, mennyit tud javítani ez a masina a mosolyon, úgy látszik, imádom :)

Várlak vissza friss hírekkel hamarosan!
Rita